Ansvarsfullt spelande

Vi alla tycker att det är roligt att spela och ännu roligare är det när man vinner, det är en utmaning som man gillar att utsätta sig för. Ibland kan det dock hända att det som är roligt med spelandet blir ett problem som kan vara svår att ta sig ur. Vi har ansvaret för att se till om att du är medveten om dessa risker som finns när det gäller spelande.

På denna sida vill vi att alla våra spelare ska må bra och ha kul, därför uppmuntrar vi till ansvarsfullt spelande på nätet.

Om du känner att du spelar för mycket eller känner att spelandet tagit över så finns det hjälp och råd, därför har www.spelallvar.se skapats för att få dig att förstå ansvarsfullt spelande. Där kan du göra olika tester för att se om du är i riskzonen för problem vad gäller ditt spelande. Sidan Spelallvar.se finns där för att hjälpa och för att ge förståelse och kunskap för att du ska kunna närma dig ett ansvarsfullt spelande och mer.

Om du skulle tycka att du har problem med spelandet mer än att det underhåller dig så kan du svara på följande frågor, för att sedan kolla efter hjälp:

  • Spelar du ofta tills dina sista pengar är slut?
  • Spelar du ofta längre än vad du har planerat?
  • Spelar du ofta istället för att ta hand om dig eller din familj?
  • Har du någonsin missar ditt arbete eller din skola för att spela?
  • Har du någonsin lånat pengar för att kunna betala för ditt spelande?

Om du har svarat ja på flera av frågorna så bör du kolla efter hjälp, förutom spelallvar.se så finns det även många olika organisationer för spelproblem som du kan söka dig till. De finns att hitta på deras hemsida. Ha dock koll på vilken hemsida du söker upp och hur seriösa de verkar vara.

Insättningsgräns

För att lättare minska chanserna för problem inom spelandet så kan man i förväg bestämma hur mycket pengar man ska spela för, och hur ofta man ska sätta in pengar. Det kan handla om dagliga, vecko- eller månadsenliga gränser, detta för att du ska ha koll på ditt spelande. Undersökningar visar att problem uppstår mer sällan om man har en insättningsgräns för sitt spelande.

Det finns även andra råd som man kan ta nytta av för att minska eventuella problem som skulle kunna uppstå vid spelandet, förutom insättningsgränsen. Då det självklart är roligt att vinna när man spelar, så bör man ändå inte spela för att vinna pengar, utan spela för nöjes skull. Spela inte för pengar som är avsedda för viktiga saker, såsom mat, hyra eller familj utan spela för pengar som du har råd att förlora. Därav finns insättningsgränsen, så man håller koll på hur mycket man lägger in. Försök att inte spela när du är trött eller är upprörd, då man inte alltid tar rätt beslut när man är i det skicket, sysselsätt dig med andra aktiviteter så att du även gör andra saker.

Ålderskontroll

Det finns ett direkt samband mellan risker för spelproblem och ålder, ju yngre man är desto större är chansen att man får problem med spel. Det är därför väldigt viktigt att begränsa möjligheterna till spel där pengar används för minderåriga.

Om du har barn och spelar spel på nätet så kan du på flera sätt förhindra att dina barn kommer i kontakt med ditt spel. Det bästa kan vara att skydda din dator, att ha lösenord för att kunna komma in på skrivbordet eller på spelsajten, på det sättet kan de inte komma åt spelen. Håll även dina inloggningsuppgifter hemliga så att dina barn inte kommer åt dina lösenord. Det kan vara så att ni använder samma dator till det mesta ni gör, då kan det vara en bra idé att använda olika konton, så bara du har tillgång till det konto du spelar på. Försök att inte spela om det är så att dina barn är bredvid dig och tittar på. Det finns många olika internetfilter som man kan använda sig av, vilket gör att man inte kan besöka vissa hemsidor från datorn, för att minimera att barn hamnar på en spelsida. Det kan också vara bra då man kan se vad internet används till och vad man gör på datorn. Det kan vara till en fördel att kolla upp dessa program som förälder.