Ge bort ett sällskapsspel i present

Att spela bräd- eller sällskapsspel är mycket kul och ett roligt sätt för familjen och vänner att umgås, speciellt när vädret är tråkigt eller när barnen har en tråkig dag under lovet. I denna text får du som läsare bra tips på olika sällskapsspel som passar olika åldrar. Ett spel är en perfekt present som kan uppskattas om och om igen.

  • SAY WHAT? – Say what är ett spel som man gärna spelar mer än en gång. Har du någon gång spelat spelet “Med andra ord”, har du absolut ett försprång i denna match. Här gäller det att förklara det ord man får, utan att faktiskt säga själva ordet. Det kan låta som ett mycket enkelt spel, men kan faktiskt bli riktigt klurigt till slut.

Till en början får man förklara ordet hur man vill, men det blir svårare och svårare ju längre fram i spelet man kommer. I den sista ronden får du inte längre prata, utan får enbart använda dig av mimik och charader för att få din lagkamrat att förstå vilket ord du menar. Spelet passar från 10 års ålder och kostar runt 200-lappen beroende på var man köper spelet.

  • Pelle Svanslös Vänner – Detta spel passar utmärkt för de lite mindre barnen som gärna är med och spelar en stund. Spelet kan faktiskt spelas redan från 3 års ålder och passar barn upp till cirka 6 år.

Spelreglerna är busenkla och går ut på att man ska hjälpa Pelle Svanslös att hitta alla sina vänner. Här får man inte bara en rolig stund tillsammans med barnen, utan barnen får också stimulans och utvecklar sina kunskaper om färger och former. Den som lyckas hitta alla Pelle Svanslös vänner först, vinner självklart spelet.

  • Sanning eller konka – Vad kan vara mer nostalgiskt än att köra en omgång sanning eller konka? Spelet fungerar precis som man är van vid, fast här väljer man inte frågorna och uppdragen själv, utan får dra ett kort där färdiga frågor finns nedskrivna.

Fördelen med att man inte behöver komma på frågorna själv, är att man inte heller behöver oroa sig för att få en alldeles för stor eller pinsam fråga att besvara. För att det ska bli så roligt som möjligt är det bäst att man följer den rekommenderade åldersgruppen, vilket är 9-13 år. I den åldern är det också lite extra spännande att få sina vänner på svåra uppdrag eller att få höra om alla de tokigheter som vännerna kan ha hittat på.

Ett mycket roligt spel som passar både pojkar och flickor.

  • Pippi Långstrump: Gullpengarna – Ytterligare ett barnspel som passar från en lite yngre ålder är Pippi Långstrump: Gullpengarna. Spelet tar cirka 20 minuter att ta sig igenom, vilket är ungefärligt den tid som en 4- åring orkar sitta still. Perfekt!

Precis som i de avsnitt man är van att se på TV, har tjuvarna Dunder-Karlsson och Blom lyckats stjäla Pippis berömda kappsäck. Då tjuvarna flydde från Villa villekulla tappar de ut en hel del gullpengar och det är spelarnas uppgift att samla ihop mynten så snabbt som möjligt. Ett färgglatt och inbjudande spel där barnen även får lära sig om bokstäver och stavning.