Sällskapsspelet Vem där

“Vem där” är ett mycket underhållande spel, som man gärna spelar om och om igen. Spelet används vanligtvis till vardags och är kanske inte riktigt ett spel som passar för att liva upp stämningen på en fest med, men passar utmärkt som underhållning mellan vänner eller familjemedlemmar.

För att kunna spela spelet krävs två stycken personer. Tyvärr kan man inte spela fler på en och samma gång, men det går självklart bra att turas om när en spelomgång är klar. Varje spelare får en uppsättning med olika bilder framför sig. Brickorna som spelarna tilldelas har exakt samma typ av bilder, som då föreställer olika människor och även den kortlek som medföljer innehåller exakt samma människor som brickorna har.

Båda deltagarna börjar med att dra ett kort från den upp och nedvända kortlek som placerats på sidan om spelbrickorna. Detta kort ska man sedan placera allra lägst fram på sin spelbricka, utan att visa motståndaren vilket kort man har dragit upp. Korten innehåller många olika typer av människor med olika egenskaper. Personen som spelaren får upp på kortet är också den människa som spelaren ska agera som, tills det är dags att välja ett nytt kort.

Genom att som motspelaren försöker att ställa olika typer av frågor gällande personen på bilden, ska man försöka få fram vem det är som gömmer sig på kortet. Man kan t.ex. ställa frågor till den andra spelaren om personen har glasögon? Blont hår? Skägg, eller t.ex. en fråga som rör personens klädval. Svarar motspelaren att t.ex. glasögon finns, ska man då fälla ner alla bilder på människor som inte har glasögon, för att till sist ha sållat bort så många alternativ som möjligt. Svarar motspelaren iställer “nej” på frågan, fäller man istället ner alla personer som har glasögon. I detta spel handlar det mycket om att turas om, man ställer en fråga och får en fråga tillbaka.

Vem där går ut på att försöka räkna ut vilken person av de på bilderna som motståndaren är, och spelet är vanligtvis slut när någon av spelarna bara har en bricka kvar. Känner man sig mycket säker på vem den andra spelaren är kan man addera lite extra spänning och prova att chansa. Skulle man däremot gissa fel, så går turen vidare till den andra personen. Precis som om man hade ställt vilken fråga som helst.

Oavsett om du har spelat spelet tidigare eller är helt ny, kommer du troligtvis sitta fastklistrad en bra stund. Detta spel har inte allt för långa spelomgångar, vilket gör att man med fördel kan spela “bäst till 4” eller att man är flera som spelar och turas om att möta vinnaren.

Spelet är i grunden ett barnspel som är väldgit uppskattat hos många. Däremot finns det ingenting som hindrar vuxna från att vara med i leken. Vill man vara extra fiffig kan man faktiskt göra sitt alldeles egna spel och kanske klistra in bilder på vänner och bekanta. Har man husdjur kan det också vara en rolig idé att få med en bild på denna, men det kommer troligtvis att vara lätt att lista ut vem som får husdjurskortet!