Med andra ord

Har du någon gång totalt glömt bort ett vardagligt ord och behövt förklara ordet på annat sätt? Det är precis det som spelet Med andra ord går ut på. Här gäller det att beskriva det ord du får upp, med andra ord än vad som står skrivet. Enkelt, tänker du troligtvis nu, men det är en helt annan sak att göra det under stor tidspress och när det handlar om att kunna dra hem titeln i en spelomgång.

Detta spel kräver inte att man enbart är 2 eller 3 personer, här är det istället 4-8 spelar som är det normala och man delar upp sig i två eller flera lag. Börja med att utse en person från ditt lag som kommer att vara ordbeskrivaren. Denna persons uppgift är att plocka upp brickor ur en påse med olika ord, för att sedan använda alla synonymer eller förklaringar för ordet, i hopp om att någon lagkamrat kommer att gissa rätt. Ett exempel kan vara att ordet “flygplan”, förklaras som “ett fordon som gör att man kan besöka andra länder” eller “något man kan flyga med för att komma fram till ett annat land på så kort tid som möjligt”. Vissa ord kan vara svåra att förstå, därför är den rekommenderade spelåldern 10 år.

Spelet är dock inte slut där. För att störa och stressa sina motståndare så mycket som möjligt blir lagen även tilldelade tutor att låta med, för att få motståndarlaget att tappa koncentrationen. Enligt spelets regler ska dessa tutor användas när motståndarlaget tror sig veta svaret, men får också användas för att enbart stressa och sabbotera för varandra. Det är faktiskt en tävling man talar om, där alla medel är tillåtna! Det kan låta som en bagatell här och nu, men kan bli riktigt svårt att tänka och få ut orden rätt när man väl är under tidspress.

Betänke- och förklaringstiden varje lag får ligger på 30 sekunder per ord. Hinner laget inte komma på rätt svar, går poängen över till det andra laget om de lyckas svara rätt. Spelet har dock lite småtricks som man kan använda sig av om turen är på just ditt lags sida. Lyckas du dra upp något som kallas “tjuvpolett” eller “tjuvbricka”, har du möjlighet att stjäla en av poängbrickorna från motståndarna. När ett lag har fått ihop 20 stycken brickor då man svarat rätt på förklaringarna, har laget vunnit.

Med andra ord är ett spel där man alltid har nära till skratt, oavsett om man pelar med familjemedlemmar eller vänner. Detta spel passar mycket bra för att underhålla en söndagskväll, men passar även den som vill liva upp en fest som blivit lite för lugn. Eftersom det blir en hel del skratt, flams, skrik och höga tutor, är det viktigt att se till att man inte stör sina grannar alldeles för sent in på natten. De allra flesta spelare vittnar nämligen om att man har så roligt, från början till slut, att man lätt tappar tidsuppfattningen och spelar gärna långt in på småtimmarna.