Fia med knuff

Fia med knuff är ett av de absolut vanligaste familjespelen som är mycket enkelt att lära sig, även för de minsta barnen som önskar vara med, men är minst lika roligt för vuxna personer att spela. Fia är ett populärt spel som de allra flesta vuxna har spelat någon gång i livet. Om inte hemma, så troligtvis på fritids, skolan eller hemma hos någon vän.

Spelet består av ett spelbräde och 4 spelpjäser i olika färger och 4 stycken av varje färg. Alla spelare får börja med att välja en färg och sedan sätta sina spelpjäser i det “bo” som matchar färgmässigt, sedan är spelet i gång. För att ta reda på vem det är som får börja spela, kastar alla spelare tärningen varsin gång. Den som får den högsta siffran får börja och därefter går spelet medurs under hela spelets gång.

Först gäller det att ta sig ut ur boet och hamna på spelplanen. Då gäller det att antingen slå siffran 1 eller siffran 6 med tärningen. Lyckas man inte med det får man snällt vänta kvar tills det är ens egen tur igen. Det finns lite olika regler beroende på om man får en 1:a eller en 6:a. Kastar du till dig siffran 1 är det enbart ett steg ut som du får ta. Får du istället siffran 6 kan du välja att flytta ut en spelpjäs och hoppa fram sex steg, eller ta ut två spelpjäser på en gång men då får de stanna på ruta 1.

Spelets regler är mycket enkla. Här gäller det att kasta tärningen och förflytta sin spelpjäs så många steg som tärningen visar. Alla spelpjäser behöver ta sig runt “banan” 1 gång, innan man kan ta sig in mot målet. Enligt regler får man bara flytta en spelpjäs åt gången, men om du har flera pjäser ute på banan samtidigt, kan du alltså välja vilken pjäs du vill gå med.

Att bli utslagen och börja om från början är inte kul, men en del av spelet. Om en annan spelare slår tärningen och hamnar på samma plats där din pjäs står blir du utknuffad. Det betyder inte att du inte längre kan vara med att spela, men den pjäs som blev bortknuffad måste snällt börja om från boet igen med regler om att slå en 1:a eller 6:a för att få komma ut på spelplan. Till reglerna hör också att man, om man har flera pjäser ute på spelplan samtidigt, inte får hamna på en prick där man redan har en pjäs, man får heller inte gå om sig själv, vilket gör att man i sådana fall måste välja en annan pjäs att gå med.

Fia med knuff är ett mycket bra exempel på familjespel som passar alla, oberoende av ålder och egna intressen. Reglerna är enkla och det är inte alldeles för många saker att hålla reda på, varken när det kommer till regler eller saker på spelplanen. Spelbräden finns i många olika storlekar, vilket gör det perfekt att ta med på resan eller campingturen när vädret är tråkigt och inte erbjuder utomhuslek.