Finns i sjön

Man kan utföra många olika typer av spel med något så enkelt som en kortlek, både som passar vuxna som spelar för pengar eller barn som spelar för glädjens skull. En kortlek kan vara mycket billig att införskaffa och är så pass liten att man enkelt kan ha med den överallt och ta fram den när man behöver fördriva tiden på ett smart sätt. Idag är det troligtvis vanligare att man istället plockar upp sin mobiltelefon, men varför inte gå emot strömmen och spela en härlig omgång Finns i sjön istället.

Finns i sjön är ett kortspel som länge varit en stor favorit i många familjer. Spelets regler är enkla och förstå, vilket gör att de allra flesta kan vara med.

Det finns egentligen inga begränsningar på hur många spelare som kan vara med under samma spelomgång. Är man väldigt många är det dock till allas fördel att man använder sig av 2 kortlekar, istället för en.

Börja med att dela ut 4 kort var till varje spelare. Dessa kort får man kika på själv, men ska hålla i ordentligt så att ingen motspelare lyckas tjuvkika. Alla resterande kort som bli kvar efter utdelningen, ska läggas i en cirkel eller spridas ut på bordet framför er. Här är det viktigt att komma ihåg att alla kort måste ligga med baksidan upp, så att ingen kan se vilket kort som döljer sig. Korten som nu ligger på bordet, är den sjö man menar när man talar om “Finns i sjön”.

Den person som startat upp spelet väljer en motspelare att fråga om ett specifikt kort. Man bör se till att ha en hyfsad koll på vilka kort man har i handen, eftersom spelet går ut på att få så många par (fyra åttor eller fyra treor t.ex.) som möjligt. Man behöver inte fråga om någon specifik färg när man begär ett kort från en motspelare, utan här är det enbart siffror som gäller.

Skulle det vara så att motspelaren man frågar har kortet man önskade, måste denne ge kortet till spelaren, även om det är så att man har flera kort i samma valör. Därefter har man möjlighet att fråga samma, eller en annan spelare om ytterligare ett kort. Reglerna lyder som så att man aldrig får fråga om en valör som man inte redan har på sin hand.

Många gånger under spelets gång kommer man att få höra orden “Finns i sjön”. Dessa ord säger man om man blir tillfrågad om ett specifikt kort, men inte har detta på sin hand. Den spelare som då har frågat om kortet, får istället ta upp ett kort från “sjön” och turen går sedan vidare till nästa person. Lyckas man samla ihop så många par att man inte längre har några kort att spela med, får man plocka upp ett från sjön. Man tar då första bästa kort och har inte möjlighet att välja efter önskemål.

Vinner gör den person som lyckats samla på sig så många par som möjligt under spelets gång. För att kunna utse en vinnare behöver alla spelare ha slut på kort i handen, men även sjön behöver vara helt tom på kort.