Spela Sänka skepp

Sänka skepp är ett mycket klassiskt spel som troligtvis de allra flesta människor har hört talas om, även om man själv kanske aldrig haft chansen att prova på det. Spelet var kanske betydligt vanligare förr, på fritidsgårdar eller i skolan, medan de personer som idag fortfarande spelar strategispelet, ofta gör det via internet istället.

Spelet kräver inte mer än två personer, en på varje sida, där spelet går ut på att man ska försöka sänka varandras skepp och fartyg. I detta spel finns inget bräde av något slag, utan man använder sig istället av en typ av vägg mellan spelarna, som är försedd med massor av små hål.

Hur sänker man då skeppen? I grund och botten handlar det om att man ska försöka att gissa sig till vart motspelaren har placerat sina skepp på sin sida av “väggen”. Vanligast är att man spelar spelet med små plastbåtar som man fäster på väggen, men man kan också spela det med hjälp av enbart papper och penna, vilket gör det till ett utmärkt spel att ta till om man sitter och väntar på läkarmottagningen eller varför inte i en lång bilkö.

Det allra första steget i Sänka skepp är att varje spelare ska sätta ut sina fem skepp och fartyg på sin del av spelplanen. Här är det viktigt att se till att man inte låter motspelaren se vart man placerar skeppen, eftersom man då ger denne ett mycket stort försprång i att vinna hela matchen på en gång. När alla har placerat ut sina båtar på ett önskvärt sätt, är det dags att börja spela och skjuta! Skjuta ner varandras båtar gör man helt enkelt genom att försöka gissa i vilken ruta som motspelaren har placerat någon av sina båtar. När man väl har valt en ruta, skjuter man och hoppas på det bästa.

Detta spel är egentligen lite knepigt på det sättet att det gäller att man litar på sin motspelare. När du har bombat en ruta är det alltså din motspelare som måste berätta för dig om du träffade någon båt eller inte, utan att behöva visa dig sin spelplan.

När du har kommit så här långt i texten, förstår du troligtvis att vinner gör man genom att vara den som först lyckas sänka alla skepp på motspelarens sida av spelplanen.

Att spela Sänka skepp online fungerar i stort sätt exakt likadant. Den enda skillnaden kan troligtvis vara att du får en betydligt mer verklighetstrogen spelupplevelse tack vare alla effekter som har lagts till. Spelet är i sig inte svårt att klara av och har få regler, däremot krävs det att man kan tänka smart och vara strategisk, vilket gör att spelet lämpar sig bäst för barn 6 år och uppåt. På Sänka skepp finns det ingen övre ålder, utan alla kan vara med och spela.

Spelet förekommer i många olika typer av format, från den mer avancerade spelplanen, till den enklare, att vara uppritad på ett enkelt papper eller servett, till att spelas med vänner över internet. Oavsett vilket spelsätt som passar dig bäst, kan du vara säker på att få en rolig och spännande stund i jakten på fartygen!