Trivial Pursuit

Vad är Trivial Pursuit?

Trivial Pursuit kallas vanligtvis endast för TP och är en riktig klassiker när det kommer till sällskapsspel. Det är ett spel av typen “frågesport” och uppfanns av John Haney och Chris Haney från Kanada år 1979 och utgavs för första gången år 1982. Till Sverige kom det först 1984.

TP spelas på en cirkulär spelplan där det finns sex olika jämnt fördelade rutor med olika färger som står för olika ämnen.

Kategorier av frågor i spelet

  • Orange – står för sport och fritid. Frågorna i denna kategori består alltså av alla typer av sport och fritidsfrågor, som exempelvis vad en viss spelare i ett fotbollslag heter eller vart OS hölls ett visst årtal.
  • Brun – står för kultur och litteratur. Det kan exempelvis vara frågor om olika författare, litterära epoker eller teater och konst.
  • Blå – står för geografi och innefattar frågor som exempelvis vilket land som har en viss huvudstad eller var en viss flod ligger.
  • Rosa – underhållning. Dessa frågor handlar till exempel om olika kändisar och populärkulturella fenomen i Sverige och utomlands.
  • Gul – står för historia och har frågor som exempelvis vem som var USAs första president eller olika tidsepoker. Det kan även vara mer enskilt som frågor om när en viss uppfinning uppfanns.
  • Grön – denna kategorin handlar om natur och vetenskap. Dessa frågor handlar som exempelvis om vad vätes kemiska formel är eller vad evolutionsteorin innebär.

Hur man spelar

Det går att spela med 2 till sex personer, eller 2 till sex stycken lag. Spelet börjar med att ett av lagen eller spelarna slår en tärning och går i klockans riktning. Sedan landar spelaren på en viss kategori och får då svara på en fråga från den kategorin. Svarar man fel får man ingen tårtbit och spelet går vidare till nästa. Om man svarar rätt däremot får man en tårtbit av den kategorin och får slå tärningen en gång till. Denna regel brukar användas, men vissa använder regeln att man inte får slå tärningen igen.

Varje spelare eller lag får en cirkulär spelpjäs med plats för sex olika tårtbitar. När man svarar rätt på en fråga inom en kategori så får man en “tårtbit” av den färgens kategori och placerar den i spelpjäsen. Det gäller alltså att fylla spelpjäsen med en bit från varje kategori av frågor. När en spelare eller ett lag har lyckats fylla hela den cirkulära spelpjäsen så gäller det att röra sig mot spelplanens mitten. Då man lyckats komma ända till mitten väljer motspelarna kategori. Svarar man då rätt på denna fråga i mitten har man vunnit spelet.

Olika typer av Trivial Pursuit

Det finns “vanliga” TP som riktar sig till vuxna där frågorna är lite för svåra för barn. Därför finns det också andra varianter som riktar sig till barn eller familjer. Det finns också Trivial Pursuit i olika teman som exempelvis Star Wars, Star Trek, Disney och Sagan om ringen. Trivial Pursuit har sedan det kommit ut blivit enormt populärt och har översatts till en mängd olika språk och utkommit i flera upplagor.