Twister – slå knut på dig själv

Om man jämför med många andra typer av spel är Twister helt klart mycket annorlunda och skiljer sig lätt från mängden. De allra flesta människor har troligtvis sett hur spelet går till, men det är inte säkert att alla har testat det.

Till skillnad från andra familjespel innehåller Twisterspelet ingen som helst spelpjäs eller tärning. Här är det man själv som agerar sin egen spelpjäs och spelet sker på en större plastmatta med många färgglada cirklar. Här behöver man inte oroa sig för att vara strategiskt smart, utan fokus bör istället ligga på att vara smidig och hålla en god balans och kontroll över kroppen.

Det roliga med Twister är att det inte finns någon regel om hur många spelare man kan vara. För att kunna spela en längre stund är det dock att föredra att två eller tre personer befinner sig på mattan samtidigt, men man kan självklart spela i lag för att göra tävlingen extra kul.

Börja genom att lägga ut den plastmatta som ni kommer använda som spelplan. Se till att det finns gott om utrymme och att känsliga saker i närheten bör förflyttas innan spelet sätter igång. Är du kissnödig? Kissa innan, i Twister finns det ingen möjlighet till toapaus när spelet väl är igång.

Spelet är igång! En av dina medspelare kommer att snurra på det hjul som medföljer spelet. Hjulet visar olika typer av bilder, höger hand, vänster hand, höger fot, vänster fot, men även alla färger som även finns på spelmattan. Hamnar den snurrande pilen t.ex. på höger fot och färgen blå, är det du som spelare som måste förflytta din högra fot till en blå prick. I början är det väldigt enkelt, men blir till slut en riktig knepig situation där man riskerar att slå knut på sig själv eller sin motspelare.

Twister är ett mycket roligt spel som med fördel kan spelas på kalas eller fester. De allra flesta vet hur spelreglerna går till och gör man inte det går det blixtsnabbt att lära. Spelet är enkelt att plocka fram och man behöver inte oroa sig för att några spelpjäser eller tärningar har tappats bort och gjort spelet ofullständigt. Här är det enbart människor, spelmatta och färghjulet som behövs. Twister hittar du lätt i närmaste leksaksbutik, men finns också att beställa online för den som önskar. Ska spelet används som familjespel eller till ett barnkalas är det bäst att hålla sig till den traditionella versionen som alla förstår. Har man däremot planer på att använda den till en fest där många vuxna kommer att vara med, finns det faktiskt olika typer av Twisterversioner som även inkludera drinkar.

Har du inte testat Twister förut är det verkligen hög tid att prova. Spelet är relativt billigt och går troligtvis att hitta begagnat om du inte vill lägga för mycket pengar på ett spel du är osäker på om du gillar. Är du t.ex. en person som inte gärna har mycket kroppskontakt med andra människor, bör du helt klart välja ett annat typ av spel.